mei 12

Extra aansluitpunt voor T.V. of internet in huis?

In sommige gevallen is het nodig om een extra kabel naar een kamer in huis te trekken. Bijvoorbeeld voor een extra aansluitpunt voor T.V. of internet in huis.

Er zijn drie situaties mogelijk:

  • Van de meterkast loopt er een loze leiding naar de kamer
  • Er loopt een leiding naar de kamer maar door deze leiding loopt al een andere kabel (bijvoorbeeld oude telefoon kabel)
  • Naar de locatie waar je een extra aansluiting wil creëren loopt geen bruikbare leiding

Situatie 1: Loze leiding naar de kamer

Als er een loze leiding loopt heb je mazzel! Dit is de meest eenvoudige situatie. Een kabel trek je door de leiding met de zogenaamde contactdraad (in nieuwbouw huizen) of met een trekveer. Een trekveer is gereedschap dat ze in iedere doe het zelf zaak verkopen. Hij ziet er zo uit:

De trekveer moet eerst helemaal door de leiding heen getrokken worden. Bevestig dan de kleine koperen kabels binnen in de UTP kabel aan het oog van de trekveer. Zorg dat het allemaal lekker dun blijft zodat de kabel niet direct blijft hangen. Beetje duc tape gebruiken. Altijd handig! Als de kabel stroef loopt of blijft hangen gebruik een beetje groene zeep.

Als het mogelijk is werk dan altijd met z’n tweeen! Eentje trekt voorzichtig en de ander duwt een beetje….

Situatie 2: Andere kabel

Als je geen loze leiding hebt maar wel een gebruikte leiding met a) een oude niet bruikbare kabel of b) een gebruikte kabel (bijvoorbeeld COAX) dan kun je proberen bij a) om de oude kabel te vervangen door een nieuwe of b) door de kabels te combineren in één leiding.

De oude/huidige kabel kan helpen om de trekveer door de leiding heen te trekken. Dus trek met de huidige kabel de trekveer door de leiding. Sowieso altijd alle kabels tegelijk door de leiding heen trekken. Dus de nieuwe kabels (ééntje die de oude vervangt en een nieuwe kabel) beide aan het oog van de trekveer bevestigen en dan beide kabels in één keer door de leiding heen te trekken. Gebruik op een slimme mannier duc-tape zodat het een zo dun als mogelijk pakketje wordt. Beetje groen zeep er bij…

Situatie 3: geen bruikbare leiding naar de kamer

Er zijn twee manieren om alsnog een aansluitpunt te creeeren:

  • Wegwerken van de kabel door boren, langs plinten, onder de vloer door etc.
  • In het geval van data of UTP aansluiting door een stopcontact te gebruiken in combinatie met een zogenaamde powerline-adapter of WIFI homeplug. Een WIFI homeplug komt altijd per paar: ééntje in de meterkast in het stopcontact en één op de locatie waar je de aansluiting wil hebben.

Kom je er zelf niet uit? Plaats een klus bij VindeenPro en laat dit door een expert uitvoeren.

Plaats gratis je klus

About The Author